Stavební úřad provedl kontrolu domů na ul. Přednádraží, 7. srpna 2012

Stavební úřad, jako orgán státní správy, nařídil 3. srpna vlastníkovi deseti domů v lokalitě ul. Přednádraží a všem osobám, které se v domech zdržují, aby je neprodleně vyklidili. Důvodem pro rozhodnutí je špatný technický stav budov a hygienické podmínky ohrožující zdraví a životy nájemníků. V pondělí 6. srpna provedl stavební úřad kontrolní prohlídku. Pracovníci zjistili, že budovy vyklizeny nebyly a provedli kontrolu jednotlivých domů i bytů. Závady, které mohou ohrozit zdraví a životy lidí, na objektech přetrvávají. Jedná se například o závady v podobě vytrhaného elektrického vedení, chybějících překladů nad okny a dveřmi, vlhkého zdiva, plísní, zatékání střech, chybějících okenních výplní, poškozených rozvodů plynu, vody a vnitřní kanalizace, chybějících střešních okapů a svodů atd. I nadále zůstává v platnosti nařízení o vyklizení.

Všichni, kteří se v domech zdržují, se tam zdržují na vlastní nebezpečí a odpovědnost za jejich zdraví a životy má i vlastník těchto domů, který měl zajistit vyklizení domů a zabezpečit domy proti vniknutí. Stavební úřad bude dále činit kroky k vykonání rozhodnutí. Jelikož probíhá správní řízení, nelze v tuto chvíli komentovat, o jaké kroky se bude jednat, ale vzhledem k akutnímu stavu budou další kroky ze strany stavebního úřadu učiněny v řádech dnů.

„Jsme si vědomi toho, že pokud vlastník objektů nesplní svou povinnost a domy nezajistí proti vniknutí, může nám stavební úřad nařídit, abychom tak učinili my na náklady městského obvodu, tj. na náklady daňových poplatníků, s čímž zásadně nesouhlasíme. Devastace domů byla způsobena především jejich vlastními obyvateli a za stav domů odpovídá jejich vlastník, nikoliv městský obvod. V obdobném stavu se nacházel také jeden dům, který byl ve správě našeho obvodu. Protože by byla jeho oprava ekonomicky nevýhodná, zajistili jsme přestěhování nájemníků do jiných městských bytů a dům jsme nechali zdemolovat. Majitel soukromých domů zůstal na rozdíl od obvodu nečinný a nechal domy zdevastovat tak, že jsou nyní zdraví i životu nebezpečné. Vzhledem k půlmilionovému dluhu majitele domů vůči společnosti Ostravské vodárny a kanalizace byla do domů přerušena dodávka vody.

Náš obvod není za dluhy soukromého vlastníka a za špatný technický stav jeho majetku odpovědný, i přesto naši zaměstnanci pomáhají lidem z této lokality tíživou situaci řešit. Vytipovány byly ubytovny s dostatečnou kapacitou a tyto ubytovny byly nájemníkům z Přednádraží nabídnuty. Minulý týden ve středu (1. srpna) byla situace poměrně klidná, a to díky nadstandardnímu jednání našich sociálních pracovníků a romského asistenta, až s příchodem televizních kamer a pana Kumara Vishwanathana se stav dramaticky obrátil. Díky jeho podněcování a navádění k maření výkonu úředního rozhodnutí, část lidí odmítlo ubytování na ubytovnách, které naši sociální pracovníci vyjednali a nadále zůstávají v domech, kde je ohroženo jejich zdraví a životy.

Odmítáme rovněž vyjádření Amnesty International, uvedené v jejich prohlášení ze dne 6.8.2012, že porušujeme práva lidí. Jako samospráva zastupujeme zájmy a práva všech našich občanů a jak známo, právo jedněch končí tam, kde začíná narušování práv druhých. V tomto případě těch občanů, kteří právem požadují smysluplné využívání svých daní. Zaráží nás rovněž jejich nepravdivé informace v jejich prohlášení o tom, že jsme třiceti rodinám nenabídli náhradní ubytování. Tato informace se nezakládá na pravdě. Všechny rodiny byly informovány o volných kapacitách na ubytovnách.

Situaci v lokalitě ul. Přednádraží bedlivě monitorujeme a i nad rámec svých povinností se ji snažíme řešit. Především doufáme, že majitel domů splní svou povinnost uloženou stavebním úřadem a zajistí vyklizení svých nemovitostí, a že aktivity pana Vishwanathana nepovedou k eskalaci vášní a rozepří,“ uvedl za vedení obvodu místostarosta Dalibor Mouka.