Městský obvod trvá na vyklizení domů ul. Přednádraží, jejich vlastník neplní své zákonné povinnosti, 29. srpna 2012

Nařízení vyklizení domů na ul. Přednádraží zůstává nadále v platnosti a všechny osoby, které se v domech zdržují, tak činí na vlastní nebezpečí a na zodpovědnost svou a vlastníka těchto domů (Domy Přednádraží s.r.o.). Dané vyklizení je pouze dočasné opatření, než vlastník dané domy opraví – uvede je do dobrého stavebně technického stavu. Jedná se o odstranění vad zjištěných stavebním úřadem, k jejichž odstranění byl vlastník vyzván, protože neplní své zákonné povinnosti (neudržuje své domy v dobrém stavu).

Vzhledem k tomu, že se v domech stále vyskytují lidé a vlastník nezajistil jejich vyklizení, požádal stavební úřad soud, aby udělil vlastníkovi domů pokutu za nesplnění této povinnosti, t.j. požádal soud o vykonání daného nařízení uložením pokuty. Soud již pokutu vyměřil.

Stavební úřad vzal zpět část návrhu pro exekuci a zastavení exekuce bylo provedeno pouze ve vztahu ke společnosti Domy Přednádraží s.r.o, neboť se ukázalo, že tato společnost již v objektech sama neužívá žádné kanceláře. V exekuci o vyklizení předmětných domů osobami, které se zde v rozporu s vydaným nařízením stavebního úřadu zdržují, bude pokračováno. Způsob provádění exekuce bude na rozhodnutí stavebního úřadu a vyplyne z postojů vlastníka a osob, které se v domech zdržují. V současné době nelze komentovat další kroky stavebního úřadu.

Všechny domy na ul. Přednádraží jsou v katastru nemovitostí vedeny jako jiná stavba, nikoliv bytové domy.  Správnost zápisu v katastru nemovitostí včetně jejich změn je zcela v dispozici vlastníka nemovitostí, tj. Domy Přednádraží s.r.o.

Stavební úřad nemůže  vydat  vlastníkovi domů potvrzení pro katastr nemovitostí, že se jedná o bytové domy, neboť k tomu nemá potřebné doklady ani od vlastníka nemovitostí. Vlastník  tímto nesplnil svoji povinnost stanovenou mu zákonem a nepředložil stavebnímu úřadu ověřenou dokumentaci stavby a pokud ji nemá, nebo není v náležitém stavu, dokumentaci skutečného provedení stavby, kterou  byl a stále je, povinen si zajistit, to znamená nechat si vypracovat dokumentaci skutečného provedení budov.