TRHY, CO SE HLEDAJÍ, NABÍDNOU PRODUKTY ŠPIČKOVÝCH FARMÁŘŮ Z KRAJE

29/5 2019

První nekomerční trhy v Ostravě, na nichž se propojí kvalitní farmáři, producenti a kuchaři s novými street food koncepty, se uskuteční v sobotu 1. června od 9 do 18 hodin na Černé louce před budovou Cooltour.

TRHY, CO SE HLEDAJÍ, NABÍDNOU PRODUKTY ŠPIČKOVÝCH FARMÁŘŮ Z KRAJE

Trhy doplněné také o sekci autorského designu vznikají podle organizátorů primárně kvůli podpoře lokálních farmářů a producentů z našeho kraje. Náš městský obvod je podpoří zapůjčením 12 prodejních stánků (prostřednictvím technických služeb) a záštitou starostky Zuzany Ožanové.

Na trzích se objeví nejlepší producenti z Moravskoslezského kraje. Patří k nim například včelař pan Klinkovský z Rodinného včelařství Klinkovští, který získal ocenění Med roku 2018, nebo paní Melišová ze Solertus, která zabodovala se svými marmeládami i na mezinárodní soutěži v Anglii, odkud si dovezla hned tři medaile. Farma pod kaštany v čele s paní Alexandrou doveze slepičí vejce z volného chovu, křepelčí vejce, saláty, ředkvičky a různé zavařeniny. Sladkou sekci doplní kvalitní Zabijačka z Větřkovic, jejíž producenti jsou  držitelé ocenění Regionální potraviny Moravskoslezského kraje. Dále dorazí Gaston z Gaston Chilli, který uspěl se svými chilli omáčkami na soutěži v USA, a rodinné Pekařství Bartovice se svým kváskovým chlebem, koláči a dalším pečivem. Jejich výsadou je ruční práce a žádná éčka. 

Street food zóna představí hned dva zcela nové koncepty Coolazcek s plněným pečivem a bramborové placky "úplně jinak”. Přijede nadšená kuchařka Mangalam s jihoindickou kuchyní a Pasta Tutto Bene se svými těstovinami. Vše doplní kvalitní káva od nadějné baristky z Kávy jako na zavolanou.

Nebude chybět luční kvítí od Květiny od Míši a stánky s autorskou tvorbou designérů z našeho kraje, například Farm is not dead, Ovabag a další. Organizátoři nezapomněli ani na děti, které v den konání trhů slaví svůj svátek. Mladí agrárníci přijedou s ochutnávkou svých produktů a také zajímavými hádankami a rébusy z oblasti zemědělství, ZŠ Labyrint připravuje workshopy zaměřené na přírodu.

Třešničkou na dortu bude exotické ovoce z Virungy, firmy, která spolupracuje s malinkými farmáři v Ugandě a dováží jen na slunci vyzrálé a ve stadiu zralosti  sklízené ovoce. Slibují i takové druhy ovoce, které v supermarketech nelze koupit.